Kierunek: Nowy Sącz z nowym parkiem – rewitalizacja terenu przy sądeckim szpitalu

Nasz pomysł:

Głównym celem projektu jest odnowienie parku przy Szpitalu Specjalistycznym w Nowym Sącz i stworzenie tu miejsca przyjaznego pacjentom. Na działce, tuż obok najstarszych budynków placówki znajduje się kilkadziesiąt pięknych drzew zachęcających do spacerów, obcowania z naturą czy przebywania na świeżym powietrzu. Brakuje jednak ławek, ścieżki, koszy na śmieci oraz nowych krzewów i kwiatów. Zapewniając to wszystko, park może stać się miejscem odpoczynku i oderwania się od szpitalnej codzienności dla pacjentów, osób odwiedzających chorych, a także dla czekających na badania lub wyniki. Pozytywny wpływ kontaktu z naturą na osoby chore jest udowodniony naukowo. „Odkryliśmy, że spędzanie czasu na terenach zielonych lub mieszkanie w otoczeniu przyrody przynosi różnorodne zdrowotne korzyści. Obniża ryzyko przedwczesnej śmierci, cukrzycy typu II, chorób układu krążenia, przedwczesnego porodu i wydłuża sen” czytamy słowa Caoimhe Twohig-Bennett w raporcie opublikowanym na łamach pisma „Environmental Research”. To konkluzja, do jakiej doszli naukowcy z University of East Anglia, przeprowadzając badania na prawie 300 mln ludzi z 20 krajów!

Opis projektu:

Park przy sądeckim szpitalu jest zaniedbany. Działkę porastają okazałe drzewa, ale nie ma tam nawet ścieżki spacerowej. Osoby odwiedzające to miejsce nie mają też, gdzie usiąść, ponieważ brakuje ławek, czy koszy na śmieci. Dlatego proponujemy, aby w ramach projektu wybudować nowy trakt dla pieszych od sklepiku przy szpitalu do wybudowanego w 2020 roku parkingu. Przy ścieżce nie może oczywiście zabraknąć ławek i koszy na śmieci. Pośród drzew można również zamontować altanę, a nowe kwietne klomby powinny cieszyć oko spacerowiczów.

Uzasadnienie:

Teren Szpitala Specjalistycznego w Nowym Sączu bardzo intensywnie się zmienia. Przybywa nowych budynków, ale brakuje miejsca, gdzie pacjenci, czy osoby odwiedzające chorych mogłyby odpocząć na świeżym powietrzu. Stąd konieczna jest rewitalizacja parku. Po odnowieniu, budowie nowej ścieżki, montażu ławek, park będzie do tego idealnym miejscem. Nowe nasadzenia urozmaicą też działkę i poprawią estetykę terenu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Top 3 Stories

Skip to content